מתוך כנס מושתלי כבד בשהתקיים ב- 4.9.2017 בביה"ח "שיבא"

9/09/2017

תקציר מתוך דברים שנאמרו ע"י יו"ר העמותה למושתלי כבד , הגב' שרה שומוביץ-וקסלר, בכנס מושתלי כבד שהתקיים ב- 4.9.2017 במרכז הרפואי "שיבא". ....

........אנחנו רואים שככל שהתוצאות הקליניות של השתלות כבד משתפרות, גובר העניין לבחון היבטים נוספים של ההשתלה במיוחד איכות החיים והשיקום. אנו בהחלט עדים לכך שהשתלת כבד מצליחה , במידה די רבה, לשקם את איכות החיים של החולים במחלות כבד כרוניות, אולם ההשתלה אינה פותרת את כל בעיותיהם של המושתלים. חלק מהבעיות שקדמו לניתוח ממשיך להטריד ובמקביל צצות בעיות חדשות, ככל ששרידות האיבר המושתל מאריכה שנים וכן המושתל ,מתעוררות בעיות שדורשות התייחסות ומענה.

בשלב ראשון לאחר ההשתלה יש להחזיר את השליטה על החיים, לקחת אחריות על ניהול המחלה, לשמור על קשר עם הסביבה החברתית, לדעת להתפשר, ההתפשרות כרוכה בלמידה כיצד להסתגל לטיפול התרופתי ולתופעות הלוואי, למעקב הסדיר והקבוע, ובד-בבד לחזור לפעילות .לייצר אורח חיים והתנהגות שיאפשרו לתפקד הן מהבחינה הגופנית, פיזית והן הרגשית, לחפש השראה מאחרים שנמצאים באותו המצב, לפגוש מטופלים ותיקים שעברו את התהליך,להיפגש עם מושתלים בעל ניסיון, דבר שמסייע מאוד בהרגעת החששות, הפחד, אי הודאות והפחתת הדאגה. בעמותה למושתלי כבד ניתן לשוחח עם מושתלים בעלי ותק, אם דרך הפורום באתר, עמוד הפייסבוק, קו הטלפון ובכנסים המתקיימים הן במסגרות בתי החולים והן במסגרת העמותה... וחברות וחברים, עשייה.. עשייה בכל תחום שמעניין, נכון ומתאים לכם... אין ספק כי העשייה מעודדת את התקווה והאמונה ושתיהן, עוזרות לנו לחיות חיים מלאים ופעילים .

מעבר לכך אני מוצאת לנכון להדגיש את חשיבות הטיפול הרפואי הכוללני במושתלים – כגישה שמטרתה שיפור איכות חיי המושתל. התייחסות לטיפול במושתל כמכלול שלם , התייחסות כוללנית לבריאות ולמחלות נלוות, לראות את האדם כשלם, לראות את צרכי המטופל מזוויות שונות ולהעניק טיפול כוללני המחייב שילוב של אנשי מקצוע מתחומים שונים, אין ספק כי הטיפול המולטידיסיפלינארי עשוי לתרום לשיפור איכות החיים בטווח המידי ובטווח הארוך.

ריכוז הטיפול במקום אחד על מנת להבטיח טיפול איכותי ומקצועי יותר ומשפר את איכות חיי החולים. אני מודעת שכיום רווחת הגישה להפנות מטופלים לטיפולים שונים בקהילה, אך אין לי ספק שטיפול תחת אותה קורת גג לבעיות מורכבות עשוי בהחלט לשפר את בטחון המטופל ובתוך כך את רווחתו ואיכות חייו.

קשר בין הרופא המטפל לאנשי המקצוע מתחומים שונים.

מתן ידע שיסייע למושתל בהבנה של התהליכים שהוא עובר והבעיות שהוא עשוי להתמודד עימם.

אני מקווה שתחום הטיפול ההוליסטי, הכוללני במושתל ילך ויעמיק וייתן פתרונות למושתלים המתמודדים עם בעיות רפואיות אחרות ונוספות.

 - אין לי ספק כי המפתח לבריאות טובה למושתל שכל חייו חייב במעקב ובביקורת הוא הקשר שיש לו עם רופאיו.

אחזור על דברים שנאמרו ויאמרו לעבור השתלת כבד זו מחויבות לכל החיים עליכם לשמור על בריאותכם ועל בריאות השתל. לא לפסוח על מינון תרופות ולא לדלג על תרופות,, שלא לדבר על להפסיקן שזו ממש עשויה להיות סכנה לשתל ולחיים. תזונה מאוזנת. פעילות גופנית.... היו מציאותיים.. לא הכל כל כך קל.. וכל מטופל חווה תהליך החלמה שונה לאחר ההשתלה. ושמרו על אופטימיות... קבלתם חיים חדשים ועליכם לעשות הכל כדי לשמור עליהם.. ....

אסיים במילים מתוך שירה של חווה אלברשטיין – חיוכים –

כדאי, כדאי ללמוד מן הפרחים לא לקמץ בחיוכים
והעולם, תראו, יהיה פתאום כה טוב
כדאי לחלום ולקוות, נסו רק פעם
כדאי לצחוק, כדאי לחיות, כדאי לאהוב
כדאי גם לחייך, מותר לכעוס
אך בזהירות לא להרוס
אפשר לרקום חלום נפלא ביום סגריר
הכל יהיה עוד טוב יותר ודאי,
אבל בינתיים אפשר לבכות ללא סיבה, אפשר גם לשיר .

מאחלת לכולנו ערב מעניין, פורה .. ובפתחה של השנה החדשה מאחלת לכולם שנה טובה ובריאות איתנה.
תודה לפרופ' בן ארי ולצוות המרכז למחלות כבד במרכז הרפואי "שיבא" על שיתוף הפעולה.

הדפסשלח לחבר