רשימת המועמדים להשתלה במרכז הלאומי להשתלות
מרגע שהתקבלת כמועמד להשתלת כבד, שמך יוכנס לרשימת החולים הממתינים להשתלת כבד במדינת ישראל. הרשימה הינה ממוחשבת ומופעלת על ידי המרכז הלאומי להשתלות של משרד הבריאות. מקומך ברשימת ההמתנה נקבע על פי חומרת מצבך הרפואי. כאשר יש תורם איברים בכל מקום שהוא בארץ, המידע עליו מועבר למרכז הארצי להשתלות ודרכו מתבצעת התאמה בין אותו התורם לבין המועמד ,כאשר המרכז הלאומי להשתלות קובע מי החולה הראשון ברשימת הממתינים המתאים להשתלה עפ"י סוג הדם, חומרת המחלה ומיקומו ברשימה.
כיצד תנהג בזמן ההמתנה?
- מרגע ההחלטה, כי הינך מועמד להשתלה ונמצא ברשימת ההמתנה עליך להיות זמין 24 שעות ביממה.
- חובה עליך להודיע בבית החולים בו בחרת לעבור את ההשתלה , כיצד ניתן ליצור עימך קשר בכל שעות היממה.
- עליך לדווח לרופא המטפל על כל שינוי לרעה במצבך כגון: הופעת חום, דימום או כל סיבוך רפואי אחר.
- עליך להשלים בהקדם את כל בדיקות ההכנה לקראת ההשתלה שהתבקשת לבצע.
- עליך להקפיד להגיע לבקורות במרפאת המעקב במועדים שנקבעו לך על מנת שיוערך מצבך הרפואי.
- הינך חייב לעבור בדיקה וטיפול ע"י רופא שיניים על מנת לוודא שלא מצוי בפיך מוקד זיהומי , העלול לסכן אותך לאחר ההשתלה.
- מומלץ ,בתקופת ההמתנה להשתלה, להתחסן כנגד גורמים זיהומיים שכיחים בקרב מועמדים להשתלה כמו: צהבת מסוג B ו-A, דלקת ריאות פנוימו-קוקאלית ושפעת, כאשר המטרה הינה להגיע לרמת חיסון שתגן עליך לאחר ההשתלה בתקופה שבה דיכוי המערכת החיסונית הינו מקסימלי ובעיקר בשנה הראשונה לאחר ההשתלה.
- בילדים, יש לבצע כל מאמץ שהילד הממתין להשתלת כבד יקבל את כל החיסונים , במיוחד כאשר חלק מהחיסונים מקורם מנגיף חי והם אסורים לאחר השתלת כבד.
משך ההמתנה יכול לנוע ממספר שבועות ועד לחדשים ארוכים וזאת על פי הקריטריונים שהוזכרו לעיל וזמינות התורמים.
קבלת ההודעה
מרגע שנמסר לך כי נמצא עבורך תורם, עליך להגיע ללא כל דיחוי לבית החולים בו אתה אמור לעבור את ההשתלה. כדאי להכין מראש תיק ובו חפצים אישיים שלהם תזדקק בעת שהותך בבית החולים.
עם הגיעך לבית החולים תעבור מספר בדיקות כגון: דם, שתן, צילום חזה, אולטראסאונד. תהליך ההכנות לפני הניתוח יכול להימשך שעות .
במשך הזמן בו אתה עובר את ההכנות והבדיקות האחרונות לקראת הניתוח, נעשות בדיקות לכבד הנתרם. עלול להיווצר מצב שהכבד לא יתאים, או שמסיבה רפואית אחרת לא ניתן יהיה לבצע את ההשתלה. מטרת צוות ההשתלה, להבטיח סיכוי מרבי של הצלחת הניתוח וקליטת הכבד המושתל לאורך זמן. לכן, עליך להיות מוכן לאפשרות, שגם אם תוזמן לבית החולים, יתכן וההשתלה תידחה.