מי מועמד להשתלת כבד?
חולים הסובלים ממחלת כבד כרונית כגון שחמת כבד, המפתחים מיימת, דימומים במערכת העיכול העליונה או הלוקים בעקבות המחלה בתרדמת , ואשר סיכוייהם לעבור את הניתוח בהצלחה טובים. ההחלטה מתקבלת בד"כ ביוזמת הרופא למחלות כבד בהתייעצות עם כירורג וכוללת את החולה ומשפחתו. כל מועמד פוטנציאלי להשתלת כבד חייב בהערכה הכוללת סידרת בדיקות רפואיות שתיתן תמונה ברורה על תפקוד המערכות החשובות בגוף, כגון: לב, ריאות, מח, כליות .על המועמד לעבור הערכה פסיכולוגית והערכה על ידי עובד סוציאלי על מנת להעריך את כשירותו הנפשית , אפשרויות התמיכה מסביבתו הקרובה וכשירות משפחתו לעבור את תהליך ההשתלה בשלום. החולה מוצג לועדת השתלות בה יושבים רופאים למחלות כבד,כירורגים, מרדים, עובד סוציאלי ומתאם השתלות. הועדה מאשרת או פוסלת את המועמד על פי התאמתו להשתלה. לאחר אישור הועדה, החולה נרשם ברשימה הארצית של הממתינים לתרומת כבד, במרכז הלאומי להשתלות.
בדיקות הערכה
- בדיקות דם – לקביעת תפקודי הכבד, המצב החיסוני, סוג הדם , חשיפה לזיהומים ונגיפים.
- בדיקות תפקודי הריאות – בודקות את יכולת החימצון של הריאות .
- תפקודי לב – אקוקרדיוגרפיה ואלקטרוקרדיוגרם (א.ק.ג.) מראה תרשים גלים חשמליים שמייצר הלב . לעיתים יש צורך בצנטור כלי הדם בלב על מנת להעריך את כושר העמידה בניתוח ההשתלה.
- צילומי רנטגן שונים.
- אולטראסאונד של הכבד והבטן – בדיקת המבוססת על שידור וקליטת גלי קול.
- סריקה ממוחשבת- (CT) בבדיקה זו מעבירים קרני רנטגן דרך הגוף בזוויות שונות לאחר הזרקת חומר ניגודי (יוד) לוריד, הגורם לתחושת חום. בעת הסריקה, שוכב הנבדק על לוח נייד כשחלק גופו הנסרק (אזור הכבד) נתון בתוך הפתח העגול של הסורק. מעבר קרני הרנטגן אינו מלווה בשום תחושה . תמונת הכבד מופיעה על מרקע המחובר למכשיר. בדיקה זו באה להעריך את גודלו של הכבד ולאתר פגמים היכולים להפריע להשתלה.
- אנדוסקופיה – הבדיקה מבוצעת על ידי החדרת צינור גמיש, המבוסס על סיבים אופטיים, דרך הפה. לפני הבדיקה ניתנת תרופה להרגעה ולאלחוש האזור. מטרתה לזהות ורידים מורחבים, דלקות באזור הוושט והקיבה, כיבים ובמקרה של הקאות דם – לזהות את המקור לדימום הפנימי.
- ניקור כבד (ביופסיה) – ניקור כבד נעשה על ידי החדרת מחט ברבוע הימני העליון של הבטן, לאחר שניתנה תרופה להרגעה. מטרת הבדיקה, לקחת דגימה מרקמת הכבד כדי לבחון אם יש שינויים ברקמה המעידים על מחלת כבד או להעריך את שלב המחלה ו/או תחזית מהלך המחלה.
- אנגיוגרפיה (מיפוי כלי דם) – בדיקה זו מתבצעת על ידי החדרת צנתר לעורק או לוריד המפשעה.
דרכו מזרימים חומר ניגוד. הרופא עוקב מעל גבי מרקע אחרי זרימת הצבע של חומר הניגוד לאורך כלי הדם. מטרתה, אבחון מבנה לא תקין, חסימות או הצרויות בכלי הדם המובילים אל הכבד וממנו.
בדיקות נוספות ו/או אחרות יבוצעו על פי שיקולו של הצוות הרפואי.