סיבוכים אפשריים לאחר ההשתלה

בשלב הראשוני לאחר הניתוח קיימת סכנה של דחיית הכבד החדש ולכן תקבל תרופות המדכאות את מערכת החיסון שלך ובתוך כך נוגדות  ומונעות דחייה.סכנות הזיהום והדחייה של הכבד וכן סכנת ההידבקות במחלות מדבקות וזיהומיות, גדולות יחסית בחודשים הראשונים לאחר  ההשתלה (עד כשנה) ונשארות, במידה פחותה אמנם, גם בשנים הבאות.
אין אפשרות לצפות מראש בוודאות לאיזה חולה יהיו סיבוכים. רופאיך יעשו כמיטב יכולתם, למזער את הסיכוי שלך ללקות בסיבוכים, יטפלו בהם מייד, אם יקרו.הקפדה שלך על מילוי ההוראות ודיווח מידי לצוות הרפואי על כל קושי ובעיה, יעזרו לך לשוב במהירות לאורח חיים נורמאלי ופעיל.
במהלך האשפוז, לאחר הניתוח, חשוב שמבקרים ימנעו מביקורים תכופים וממושכים ובוודאי יש למנוע ביקורים ממבקרים החולים  במחלות זיהומיות כגון: שפעת.

 הסיבוכים האפשריים הם:

  • דימום – דימום הינו סיבוך העלול להופיע בסמוך לאחר ההשתלה. לעיתים יש צורך בניתוח  לטיפול במקור   הדימום.
  • קריש דם –  קריש דם החוסם את אחד מכלי הדם האחראים לאספקת דם אל או מהכבד, יכול להתהוות סמוך לניתוח.  לעיתים, ניתן לתקן זאת בניתוח חוזר. במקרים בהם קיימת חסימה בכלי דם המספק דם לכבד והכבד אינו מקבל אספקת דם בצורה מספקת, עלול להיגרם נזק רציני לכבד עד כדי צורך בהשתלה חוזרת.
  • דליפת מרה – מרה יכולה לדלוף לחלל הבטן כתוצאה מהחיבור בין דרכי המרה . דליפה עלולה לגרום לזיהום חלל הבטן. במקרה כזה, אתה עלול לסבול מכאב מעל הכבד, בחילה ו/או חום. ייתכן ויהיה צורך בניתוח לתיקון הדליפה.
  • הצרת דרכי מרה – לעיתים חלה הצרה של דרכי המרה עד כדי חסימה מלאה. אם זה קורה, ייתכן צורך בניתוח לתיקון הבעיה. הסימפטומים דומים לאלה של תהליך דחייה, דלקת או הפרעה  בתפקודי כבד מסוימים.
  • דחייה – המערכת החיסונית של גופך מגינה עליך בפני זיהומים על ידי כך שהיא  מזהה גורמים זרים שונים, כמו חיידקים ונגיפים והורסת אותם. המערכת החיסונית מזהה את הכבד המושתל גם כן כגוף זר.לכן, על מנת להבטיח ששתל הכבד ייקלט היטב בגוף יש להקפיד על: התאמה בסוג הדם בין התורם למקבל. דיכוי התאים הלבנים במערכת החיסון על מנת שלא ייזהו את הכבד המשותל כגורם זרעל מנת לדכא את המערכת החיסונית, עליך לקחת תרופות המחלישות מערכת זו, כל ימי חייך. אלה הן התרופות הנקראות "נוגדות דחייה", עליהן נרחיב בהמשך.למרות ההשגחה ואמצעי הזהירות, רוב המושתלים יחוו לפחות אירוע אחד של דחייה, על אף שהם מקפידים לקחת את התרופות נוגדות הדחייה כיאות. סיכויי הדחייה פוחתים עם הזמן, הגוף לומד להכיר את התאים החדשים, אולם, דחייה יכולה להופיע בכל זמן אחרי ההשתלה. הדחייה יכולה להיות קלה, בינונית או חמורה. אין פירושה כישלון ההשתלה. אך, חשוב מאוד לגלות דחייה מוקדם ולטפל בה מיד. לכן, חשוב להכיר את סימני הדחייה:עייפות, חולשה, חום, רגישות או כאב בטן,יציאות בהירות, עלייה באנזימי הכבד (בדיקות דם) אם הינך מפתח אחד או יותר מהסימנים הנזכרים פנה מיד לרופא המטפל. יתכן מצב בו לא תחוש בשום סימפטום מהנ"ל, אך תוצאות בדיקות תפקודי הכבד עשויות להצביע על התפתחות דחייה. לכן, יש חשיבות רבה לכך, שתקיים בקפידה את שיגרת ביקוריך במרפאת המעקב בה הינך מטופל. הטיפול בדחייה נעשה בדרך כלל על ידי שינוי במינון התרופות. לעיתים קרובות, נוהגים לבצע ניקור כבד (ביופסיה) על מנת להגיע לאבחנה מדויקת, וכדי שהרופא יחליט על הדרך הטובה ביותר לטפל בבעיה.
  • זיהום – החלשת המערכת החיסונית על ידי התרופות נוגדות הדחייה חושפת אותך לסכנת זיהום ומחלות מדבקות שונות. סיכון הזיהום הוא מרבי ביחידה לטיפול נמרץ ובתקופה המוקדמת לאחר הניתוח, כאשר מינוני התרופות נוגדות דחייה הינם גבוהים. בהמשך, (בפרק: מעקב לאחר השתלה, כללי התנהגות) נסביר איך עליך לנהוג כדי לצמצם את אפשרויות הזיהום.
  • השתלת כבד חוזרת – השתלת כבד חוזרת תיתכן במקרים נדירים בהם  הכבד המושתל אינו מתפקד, נוצרים סיבוכים טכניים כגון קריש דם ועוד.

בשלב הראשוני לאחר הניתוח קיימת סכנה של דחיית הכבד החדש ולכן תקבל תרופות המדכאות את מערכת החיסון שלך ובתוך כך נוגדות ומונעות דחייה.

סכנות הזיהום והדחייה של הכבד וכן סכנת ההידבקות במחלות מדבקות וזיהומיות, גדולות יחסית בחודשים הראשונים לאחר ההשתלה (עד כשנה) ונשארות, במידה פחותה אמנם, גם בשנים הבאות.

אין אפשרות לצפות מראש בוודאות לאיזה חולה יהיו סיבוכים. רופאיך יעשו כמיטב יכולתם, למזער את הסיכוי שלך ללקות בסיבוכים, ויטפלו בהם מייד, אם יקרו.

הקפדה שלך על מילוי ההוראות ודיווח מידי לצוות הרפואי על כל קושי ובעיה, יעזרו לך לשוב במהירות לאורח חיים נורמאליופעיל.

במהלך האשפוז, לאחר הניתוח, חשוב שמבקרים ימנעו מביקורים תכופים וממושכים ובוודאי יש למנוע ביקורים ממבקרים החולים במחלות זיהומיות כגון: שפעת.

הסיבוכים האפשריים הם:

  • דימום – דימום הינו סיבוך העלול להופיע בסמוך לאחר ההשתלה. לעיתים יש צורך בניתוח  לטיפול במקור   הדימום.
  • קריש דם –  קריש דם החוסם את אחד מכלי הדם האחראים לאספקת דם אל או מהכבד, יכול להתהוות סמוך לניתוח.  לעיתים, ניתן לתקן זאת בניתוח חוזר. במקרים בהם קיימת חסימה בכלי דם המספק דם לכבד והכבד אינו מקבל אספקת דם בצורה מספקת, עלול להיגרם נזק רציני לכבד עד כדי צורך בהשתלה חוזרת.
  • דליפת מרה -מרה יכולה לדלוף לחלל הבטן כתוצאה מהחיבור בין דרכי המרה . דליפה עלולה לגרום לזיהום חלל הבטן. במקרה כזה, אתה עלול לסבול מכאב מעל הכבד, בחילה ו/או חום. ייתכן ויהיה צורך בניתוח לתיקון הדליפה.
  • הצרת דרכי מרה-לעיתים חלה הצרה של דרכי המרה עד כדי חסימה מלאה. אם זה קורה, ייתכן צורך בניתוח לתיקון הבעיה. הסימפטומים דומים לאלה של תהליך דחייה, דלקת או הפרעה  בתפקודי כבד מסוימים.
  • דחייה – המערכת החיסונית של גופך מגינה עליך בפני זיהומים על ידי כך שהיא  מזהה גורמים זרים שונים, כמו חיידקים ונגיפים והורסת אותם. המערכת החיסונית מזהה את הכבד המושתל גם כן כגוף זר.לכן, על מנת להבטיח ששתל הכבד ייקלט היטב בגוף יש להקפיד על:

§         התאמה בסוג הדם בין התורם למקבל.

§         דיכוי התאים הלבנים במערכת החיסון על מנת שלא ייזהו את הכבד המשותל כגורם זר.

על מנת לדכא את המערכת החיסונית, עליך לקחת תרופות המחלישות מערכת זו, כל ימי חייך. אלה הן התרופות הנקראות "נוגדות דחייה", עליהן נרחיב בהמשך.

למרות ההשגחה ואמצעי הזהירות, רוב המושתלים יחוו לפחות אירוע אחד של דחייה, על אף שהם מקפידים לקחת את התרופות נוגדות הדחייה כיאות. סיכויי הדחייה פוחתים עם הזמן, הגוף לומד להכיר את התאים החדשים, אולם, דחייה יכולה להופיע בכל זמן אחרי ההשתלה. הדחייה יכולה להיות קלה, בינונית או חמורה. אין פירושה כישלון ההשתלה. אך, חשוב מאוד לגלות דחייה מוקדם ולטפל בה מיד. לכן, חשוב להכיר את סימני הדחייה:

עייפות, חולשה, חום, רגישות או כאב בטן,יציאות בהירות, עלייה באנזימי הכבד (בדיקות דם)

אם הינך מפתח אחד או יותר מהסימנים הנזכרים פנה מיד לרופא המטפל. יתכן מצב בו לא תחוש בשום סימפטום מהנ"ל, אך תוצאות בדיקות תפקודי הכבד עשויות להצביע על התפתחות דחייה. לכן, יש חשיבות רבה לכך, שתקיים בקפידה את שיגרת ביקוריך במרפאת המעקב בה הינך מטופל. הטיפול בדחייה נעשה בדרך כלל על ידי שינוי במינון התרופות. לעיתים קרובות, נוהגים לבצע ניקור כבד (ביופסיה) על מנת להגיע לאבחנה מדויקת, וכדי שהרופא יחליט על הדרך הטובה ביותר לטפל בבעיה.

·         זיהום-החלשת המערכת החיסונית על ידי התרופות נוגדות הדחייה חושפת אותך לסכנת זיהום ומחלות מדבקות שונות. סיכון הזיהום הוא מרבי ביחידה לטיפול נמרץ ובתקופה המוקדמת לאחר הניתוח, כאשר מינוני התרופות נוגדות דחייה הינם גבוהים. בהמשך, (בפרק: מעקב לאחר השתלה, כללי התנהגות) נסביר איך עליך לנהוג כדי לצמצם את אפשרויות הזיהום.

·         השתלת כבד חוזרת -השתלת כבד חוזרת תיתכן במקרים נדירים בהם  הכבד המושתל אינו מתפקד, נוצרים סיבוכים טכניים כגון קריש דם ועוד.

שיתוף מאמר
פייסבוק
טוויטר
לינקדין